Daar sneuvelden er van de week wat van.
Eieren & tomaten
Bewaar je die - net als heel Nederland - in de koelkast? Fout! Een leerzaam lijntje, dat je de volgende keer een kleinere koelkast in plaats van een alweer grotere laat kopen.
Weidevogels
Die schijnen te verdwijnen en daarom willen we ze terug. Het Food Film Festival had het erover. En daar zegt opeens Henk Venner: "Mijn vader was gangbaar melkveehouder met kunstmest, beweiding en weinig biodiversiteit, maar veel weidevogels. Ik boer quasi biologisch, extensief, Agrarisch Natuurbeheer, bos, verrommelde stukjes etc. Veel biodiversiteit, maar geen enkele weidevogel! Kortom: die weidevogels zijn misschien wel een indicator voor weinig biodiversiteit!" Nog verder gaat Hendrik Kaput die erop wijst dat niet de grutto, maar de kemphaan te betreuren valt. Wouter Klootwijk zegt: "Weidevogels zijn er dankzij veehouderij, zoals er eidereenden kwamen op de Waddenzee door mosselmannen daarzo. Als je anders vee gaat houden verdwijnen weidevogels weer, ze zijn er niet altijd geweest. Nu draait men het om, de weidevogels moeten geholpen worden, net als de eidereenden. Niet wat je doet als boer is goed, maar wat je behoedt. Kul."
Geen insecten eten
Eerst moesten we van de grote beesten af. Vleesvervangers én insecten zouden veel duurzamer zijn. Wakker Dier en de Dierenbescherming geven nu te kennen dat ze het telen en eten van insecten op grote schaal toch niet zo'n goed idee vinden.
Ze Foedskwat
Een regionaal initiatief met een Engelse naam komt als superman de ongezondheid van Brabanders met hun eigen streekproducten redden. Toch schoot Dick Veerman in het Brabants Dagblad een beetje uit zijn slof. Hij legt het uit: het is diefstal van échte echtheid. Is dat een issue, flauwekul of heiligt het doel de handige middelen?
Vet is goed/slecht
Robert Hoenselaar nam de rol van enfant terrible van de voedingsleer weer eens op zich. Hij lokte een discussie uit over de fundamenten van de voedingsleer. 'Vet is slecht' gaf aanleiding tot een heel gebouw van wetenschappelijk onderzoek. Maar, zegt Hoenselaar, de fundamenten zijn zwak. Wat is dan de rest van die wetenschap waard? Een boeiende discussie waarin vetzurenspecialist Professor Sander Kersten zijn mening geeft over de grenzen en praktische bruikbaarheid van wetenschappelijk voedingsonderzoek.
Lucette bakkert weer
Terwijl Florine Boucher haar eigen tomatensaus met pasta (vol koolhydraten) maakt omdat ze dat lekker vindt, grijpt Lucette Faber terug op het Sonja Bakker dieet van vroeger - 'want het werkt!', zegt ze. Daar gaat paleo. Het retro-diëten is geboren.
Rode wijn & homeopathie
De gevolgen van alcohol laten iedere 10 seconden ergens op de wereld iemand doodgaan. Misschien is dat de reden dat de French Paradox weer eens werd doorgeprikt én dat Discover een oud artikel uit PubMed opdook omdat de veilige Volvo onder de alcoholische dranken nu ook maar eens aangepakt moet worden. Let maar op: het 'wijntje' wordt minder salonfähig de komende maanden.
België erkent homeopathie. Zou het dan toch werken? Het deed veel stof opwaaien op Foodlog. Met name omdat een promotie liet zien dat homeopathie in ieder geval werkt door menselijke empathie.
|